Het Stadsmus heeft een sterk aanbod voor gezinnen en klassen.
Hieronder vind je een overzicht per leeftijd.

Praktische informatie bundelen we op www.uitmetvlieg.be (gezinnen) en www.cultuurkuur.be (scholen).

Daar kan je de activiteiten ook beoordelen. 

Zomerzoektocht 'De Schatten van Vlieg' (6 - 12 jaar)

Kijken mag en aankomen ook! Voor één keertje mag je in het museum ook aan objecten voelen. Steek daarom je handen uit de mouwen en je voeten uit je schoenen. Tast je een weg door onze opdrachten: voel aan kanonnen, betast uithangborden en ervaar hoe het is om door een gekleurde bril te kijken. Wedden dat jij je daarna een échte stadsmus voelt?

Vlieg maakte een rode, blauwe en gele voelwaaier, en verstopte in elke waaier een verrassend gevoel. Wil jij ze alle drie verzamelen? Zoek ook de schat in Modemuseum Hasselt, de Bibliotheek Hasselt Limburg (vestiging Kuringen), Villa Verbeelding, Abdijsite Herkenrode en Domein Kiewit. Plooi je eigen tastkist en verzamel in elke locatie een voelvoorwerp!

Van 30 juni - 31 augustus 2018  - gratis

Kampen in de zomervakantie: 'FY-3055 robokip-kunstkamp' (6 - 12)

Zag je al ooit een genetisch gemanipuleerde kip? Wat met mechanische koi-vissen? En hoe zouden schoenen eruit zien in het jaar 3055? Heden, verleden en toekomst lopen in elkaar door tijdens het kunstkamp ‘FY-3055 robokip’. We gaan op ontdekkingstocht in het Modemuseum, Het Stadsmus en de Japanse Tuin en reizen door tijd en ruimte. 

Het kamp gaat telkens door van 10 tot 16 uur
13 - 17 augustus (uitgezonderd 15 augustus) 
(6 tot 9 jaar)
21 - 24 augustus (10 tot 12 jaar) 
Brengen en ophalen in het Modemuseum. 
€ 40 voor 4 dagen (je brengt zelf je eigen lunchpakket en drankje mee).

Inschrijven kan via modemuseum.educatie@hasselt.be of 011/239621.

Van 22 september tot 4 november
Kleurboel - De mooiste kinderboekillustraties uit de wedstrijd Key Colours (4 - 8)

Het Stadsmus toont je de mooiste prenten uit Key Colours, de illustratorenprijs van de stad Hasselt. Je kan ze er niet alleen bekijken, maar ook beleven! Levensgrote figuren, leesstoelen, prenten op kinderhoogte en een kleurrijke aankleding maken dit een leuke én kindvriendelijke tentoonstelling waarin de prenten tot leven komen.

In samenwerking met Clavis Uitgeverij. 

Gratis

Bezoek de expo met het gezin of met de klas en schrijf je beoordeling!

 

 


Feest mee met Rikki (4 - 8 jaar)

Welkom op Rikki’s feest! Rikki, het bekende konijntje van Guido van Genechten, komt naar het museum. Jij komt toch ook? Je kan luisteren naar Rikki-verhalen, knutselen en spelletjes spelen. Je kan lekker knuffelen met Rikki en met hem op de foto. Een leuke namiddag voor de hele familie!

Zondag 28 oktober, van 13u tot 17u
Bezoek dit feest met het gezin en schrijf je beoordeling!

 

 

Lezing Guido Van Genechten

Met 'Rikki' werd Guido van Genechten in 1998 laureaat van illustratorenwedstrijd Key Colours (die toen nog Prijs van de Stad Hasselt heette). Sindsdien raakte zijn internationale carrière als kinderboekillustrator in een stroomversnelling. Na Rikki creëerde Guido van Genechten nog tal van andere personages die allemaal de harten van peuters en kleuters veroveren, niet alleen in Vlaanderen en Nederland, maar wereldwijd. Tijdens deze lezing vertelt hij over zijn werk en hoe dit tot stand komt.

Voor volwassenen: leerkrachten, bibliothecarissen, begeleiders in de kinderopvang, studenten lerarenopleiding en andere geïnteresseerden in prentenboeken - 25/10 om 20u - Prijs: €5 per persoon

Reserveren via 011/23 98 90 of hetstadsmus@hasselt.be

 
Museumzoektocht 'Het Mussenkussen' (6-12 jaar)

Sus de Stadsmus woont al jaren in de stad en kent als geen ander het verhaal van haar inwoners. Nestel je gezellig op je kussen, luister naar zijn verhalen en los zijn vragen op. 
 
Doe deze museumzoektocht met het gezin en schrijf je beoordeling!
€ 2/kind
 
 

Museumzoektocht 'Op zoek naar de Langeman' (6+) 

De Langeman heeft zich verstopt in ons museum. Wie is hij? Hoe ziet hij eruit? En waarom heeft hij zich verstopt? Luister naar de verhalen over deze vreemde man en speur naar collectiestukken die iets met hem te maken hebben. 


Doe deze zoektocht met het gezin of met de klas en schrijf je beoordeling!
Met het gezin: € 1/kind
Met de klas: € 5 per leerling met een minimum van €60 (€4 voor Hasseltse scholen) 

 

Luisterwandeling 'Ik zie, ik zie, ... wat jij niet ziet' (8-12 jaar)

Een geheimzinnige stem neemt je mee op tocht langs door Hasselt. Hij vertelt grappige, spannende en griezelige verhalen die je op een andere manier naar de stad laten kijken. En onderweg los je opdrachten op.
Kom helemaal in de sfeer met deze verhalen over Hasselt van Ed Franck en Kolet Janssen, ingesproken door Warre Borgmans en Ianka Fleerackers!

Doe deze wandeling met het gezin of met de klas en schrijf je beoordeling!
€ 2/kind

Je kan ook met je eigen mp3-speler of smartphone op pad gaan en de wandeling (zonder verrassing op het einde) en het plan (als pdf) gratis downloaden (om te downloaden: klik met de rechtermuisknop op de link en kies voor 'Koppeling opslaan als' of 'Doel opslaan als')

 

 
 

Bezoek aan de Beiaardtoren met gids (8+)

Breng een bezoek aan de beiaardtoren van de Sint-Quintinuskathedraal. Na een adembenemende klim van 168 trappen krijgen de jongeren vanop de klokkengalerij een indrukwekkend zicht op de stad en de omgeving. 

Bezoek de beiaardtoren met het gezin (enkel op vaste tijdstippen) of met de klas (maximaal 15 leerlingen) en schrijf een beoordeling. 

Scholen: lagere scholen: gratis toegang + 
€60 voor de gids; secundaire scholen: €2 p.p. + €60 voor de gids (Hasseltse scholen krijgen de gids gratis)

  

Museumzoektocht 'Het geheim van de troubadour' (8+)

We vonden een mysterieuze middeleeuwse perkamentrol in het museum. Uit de inhoud van het perkament blijkt dat er in Het Stadsmus een geheim verborgen ligt! De spelers worden door de troubadour uitgedaagd om dat geheim te ontdekken.

Doe de zoektocht met het gezin of met de klas en schrijf je beoordeling!
Met het gezin: € 1/kind

Met de klas: € 5 per leerling met een minimum van €60 (€ 4 voor Hasseltse scholen)

Zoektocht op het Oud Kerkhof: 'Dood en begraven'  (10-12 jaar)

De beschermde 19de-eeuwse parkbegraafplaats heeft een prachtige funeraire architectuur en typische groene aspecten. Kinderen worden spelenderwijs geconfronteerd met thema’s als begraven en begraven worden, rituelen en symbolen, funeraire architectuur en typische flora van het Oud Kerkhof. 

Doe deze zoektocht met de klas (max. 24 leerlingen) en schrijf je beoordeling!  
€15 per spelkoffer (+ € 25 waarborg) - af te halen in Het Stadsmus

 

Museumspel 'Klas bouwt Hasselt' (10-12 jaar)

In dit spel wordt de derde graad uitgedaagd om Hasselt na te bouwen. Hiervoor moeten de leerlingen het ontstaan en de groei van Hasselt nog eens overdoen. Zij spelen dit spel aan de hand van tegelgrote kaarten op een tijdlijn. Deze passen in een groot, leeg raster. 

Doe dit museumspel met de klas (minimaal 6 - maximaal 30 leerlingen) en schrijf je beoordeling.
Scholen: 
€ 5 per leerling met een minimum van €60 (€4 voor Hasseltse scholen)