Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN

KEIK: Het geheim achter het schilderij van de heilige Odilia (Godfried Guffens, 1877)
door restauratrice Emma Van Briel

Voor deze lezing gaat Het Stadsmus op locatie. In de Onze-Lieve-Vrouw van Bezoekingkerk in Godsheide hangt een schilderij van Godfried Guffens uit 1877. Het schilderij, dat door een uitzonderlijk toeval in het bezit kwam van de kerkfabriek van Godsheide,  was bijzonder vuil; doek en lijst waren beschadigd. In 2018 werd besloten dat het geconserveerd en gerestaureerd zou worden.

Restauratrice Emma Van Briel legde enkele schildertechnische geheimen van Godfried Guffens bloot en geeft zo een inkijk in de werkwijze van deze bekende Belgische kunstenaar (1823, Hasselt – 1901, Schaarbeek). Tijdens de lezing geeft Emma Van Briel een overzicht van Guffens’ oeuvre en krijg je een inkijk in het leven en de verering van de heilige Odilia (5de eeuw), die wereldwijd als beschermsters tegen oogkwalen vereerd wordt.

Zaterdag 8 september om 15 uur
Onze-Lieve-Vrouw van Bezoeking, Kiezelstraat 132a, Godsheide
Toegang gratis
Meer weten over Godfried Guffens?

Lezingenreeks Kunst en Erfgoed in de Kijker (KEIK)

Het Stadsmus werkt met verschillende experten en kenners samen om zijn collectie en het Hasseltse erfgoed systematisch te onderzoeken. Geïnteresseerden kunnen om de twee maanden kennismaken met de resultaten van zo’n onderzoek.

10 februari 2018
Maria Pijpelinckx (Kuringen 1538 - Antwerpen 1608), meer dan alleen maar de moeder van Pieter-Paul Rubens, door Priscilla Valkeneers (zie hieronder)

14 april 2018
The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug in 1938 instortte, door Sven Curé 

9 juni 2018
Gerard Moonen en de bustes van de burgemeesters, door Michel Ilsen

8 september 2018
Schilderij Sint-Odilia van Godfried Guffens, door restauratrice Emma Van Briel (in de Onze-Lieve-Vrouw van Bezoekingkerk in Godsheide, Kiezelstraat 132a, 3500 Hasselt) 

10 november 2018
Stef Van Stiphout, door Frank Huygens


Ontdek hier de publicaties van de reeks.

KEIK: 'Vijf Hasseltse burgemeesters in brons gegoten'
door Michel Ilsen 

Blikvangers bij het binnenkomen van Het Stadsmus: de statige torso’s van 15 mannelijke Hasseltse burgemeesters. Sinds 1906 krijgt elke burgemeester zijn beeltenis van het stadsbestuur. De eerste tien, gemaakt door Emile Cantillon, zijn van beschilderd plaaster. De vijf naoorlogse mannen, van Jozef Bollen tot Herman Reynders, zijn van écht brons en van de hand van Gerard Moonen.

De bustes zijn, samen met de in aantocht zijnde gemeenteraadsverkiezingen en de intrek van de stadsadministratie in ’t Scheep, ook een mooie aanleiding om ook dieper de politieke geschiedenis van Hasselt in te duiken. Hoe werd je in Hasselt burgemeester in het ancien régime? En welke burgemeesters springen eruit?

Zaterdag 9 juni april om 15 uur
15 uur - toegang gratis

De recentste burgemeesters: http://hasel.be/dossier/dossier-burgemeesters
De stadhuizen op een rijtje: http://hasel.be/dossier/dossier-stadhuis

 


 

KEIK: 'The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938' 
door Sven Curé

Tachtig jaar geleden overbrugde de ‘langste, gelaste brug van West-Europa’ het Albertkanaal op de Kempische Steenweg. Tot ze instortte… Het was voorpaginanieuws want de brug was nog maar één jaar in gebruik. En ook de wetenschappelijke wereld stond voor een groot raadsel. Vandaag is ‘The Hasselt Bridge’ nog steeds een case bij ingenieursopleidingen, het schoolvoorbeeld van de 'brosse breuk’.

Sven Curé geeft meer uitleg bij het technische aspect van de breuk en schetst de impact van de instorting voor de Hasselaren aan de hand van krantenverslagen en technische publicaties.

Zaterdag 14 april om 15 uur
15 uur - toegang gratis
Bezoek ook de expo over 'The Hasselt Bridge', die loopt van 3 maart tot en met 1 juli 2018.


 

KEIK: Maria Pijpelinckx (Kuringen 1538 - Antwerpen 1608), meer dan alleen maar de moeder van Pieter Paul Rubens
door Prisca Valkeneers

De bewoners van de Maria Pijpelinckxstraat in Kuringen (Hasselt) weten het met zekerheid: de roots van Pieter Paul Rubens liggen in Kuringen. Of toch ongeveer: het was Rubens’ moeder Maria Pijpelinckx, die er het daglicht zag. Professor Carl Van de Velde en Prisca Valkeneers publiceerden in 2013 het boek De geboorte van Rubens, over de controverse rond de geboorteplaats van de bekendste schilder van ’t stad: Antwerpen of het Duitse Siegen? 

Maar ook over de afkomst van Rubens’ moeder valt dus heel wat te vertellen. Dat werd begin 2016 opnieuw wat duidelijker door een toevalsvondst door een échte archiefrat en amateuronderzoeker Willy Stevens. In het Rijksarchief in Gent stootte hij op een document - een testament - dat meer licht werpt op het gezinsleven van Maria Pijpelinckx.

Volgend jaar viert Antwerpen ‘Barokjaar 2018’, met natuurlijk veel aandacht voor Rubens. Een mooie gelegenheid voor Het Stadsmus, om in het kader van zijn lezingenreeks ‘Kunst en erfgoed in de Kijker’ buiten de eigen collectie te kijken en de lokale geschiedenis in het breed te bekijken. 

Zaterdag 10 februari 2018
15 uur – toegang gratis


Het Stadsmus en de Hasseltse erfgoedverenigingen verzamelen hun activiteiten op www.uitinhasselt.be. Als je op één van onderstaande activiteiten klikt, word je naar daar doorverwezen.